Stichting Bondeko - Nieuwsbrief
 
Stichting Bondeko
  Nieuwsbrief 3 - 2014
juli 2014
 
Laatste nieuws van André
9 en 10 juni 2014

Op 9 en 10 juni kregen we van André Babusia nieuws over Eva+ en de Bondeko Maternal School (kindergarten) in Mombongo.

E-mails van André Babusia, 9 en 10 juni 2014


‘From 4:30 pm till 6:30 pm, I have been on the beach; waiting for mama Thérèse the responsable of Eva+. One of the motor pirogue passengers phoned me while they were crossing Yakusu. She comes for two reasons: she brings rice for milling. The rice of Eva+ productions. They prefer now to produce and to commercialize themselves...exactly what they learnt during the formation we gave them. She will be back with the certificates of our finalists of the 3rd year in Bondeko Maternal School of Mombongo.  

News from Bondeko Maternal School of Mombongo [Kindergarten]
The end of the school year will be on july 2th.
The  head mistress had got some difficulties with the local authorities. They always look for how to get money from the Maternal School. The year have been pedagogically a success. Parents and teachers are satisfied. Former pupils are everywhere the best of class. Some are quite outstanding small genius. On my agenda, I will personally preside the ceremony of the starting new school year on September 8th.'

De foto die André op 10 juni maakte van Thérèse de verantwoordelijke voor Eva+.
 


Kookboek Mama Kookt
12 juli 2014

Stichting Fair Chances heeft een kookboek uitgegeven met kleurrijke gerechten van moeders uit verschillende culturen. De derde druk is in de maak. Met de opbrengst steunt Fair Chances moeders wereldwijd, dus mama's voor mama's! Met de aankoop van het kookboek Mama Kookt ondersteunt u Bondeko. Vorig jaar mochten we 1500 euro ontvangen van Fair Chances.

Mooi idee voor de medewerkers van uw bedrijf/organisatie! Vanaf 500 stuks kan u (kosteloos) een eigen voorwoord in het kookboek krijgen.

Bekijk ook de website van het kookboek: www.kookboekmamakookt.nl
 

 

 

Afscheid bestuursleden
juli 2014

Gerard Tummers en Mathieu Moling hebben afscheid genomen van het bestuur van Bondeko.

Gerard Tummers was vanaf de eerste vergadering van Stichting Bondeko (december 2005) in de functie van penningmeester bestuurslid. Hij heeft al die jaren met veel inzet en accuratesse de financiele zaken van Bondeko behartigd. Gerard, hartelijk dank! Hij wordt als penningmeester in het bestuur opgevolgd door Jo Baltus.

Mathieu Moling was vanaf mei 2010 bestuurslid. Hij hield zich met name bezig met de financiele verantwoording van de afzonderlijke projecten. Mathieu, dank je wel!
 Leven te voet...
juni 2014

Medio juni werd Henriëtte benaderd door Belgische studenten van een hogeschool om antwoord te geven op een aantal vragen over hoe zij het reizen te voet in Congo heeft ervaren. Zij maakten een werkstuk in het kader van een project Wereldorientatie voor basisschoolleerlingen. De studenten waren haar op het spoor gekomen n.a.v. haar blog op http://henriettekikken.blogspot.nl/. De studenten hadden zelf ook vier dagen alle reizen te voet afgelegd. 'Ons leven zag er helemaal anders uit tijdens dit project. Het heeft ons doen nadenken hoe het zou zijn als er geen auto’s bestonden.'

Onderstaand de antwoorden aan de studenten (verwerkt in hun eindwerkstuk):

“In Congo had ik in het werkgebied waar we met stichting Bondeko actief zijn, geen keuze. Van het ene naar het andere dorp is er slechts een heel smal pad. Het enige vervoersmiddel is dan een (motor)fiets en zeker geen auto. In het oerwoud naar de pygmeeënkampen is er vaak ook geen pad. De pygmeeën weten de weg en de enige mogelijkheid om een kamp te bezoeken is samen met hun door het oerwoud te trekken. Ik zou anders zeker verdwalen. De pygmeeën lopen met een enorme snelheid en leggen enorme afstanden af. Echt ongelofelijk. Het zijn verzamelaars (en jagers) en ze zijn voortdurend op zoek naar eetbare zaden, vruchten, honing, maden etc. Lopen is voor hun dus niet alleen een bezigheid om van de ene naar de andere plek te komen, maar ook noodzakelijk om in hun voedsel te kunnen voorzien. Hun lichaam is hieraan aangepast. Ze hebben relatief grote en ook brede voeten. Ze lopen overigens  op blote voeten.
Ik heb enorm veel respect gekregen voor de levenswijze van de pygmeeën. Waar ik me zorgen over maak, is dat ook zij zich zullen moeten aanpassen aan de (klimatologische) veranderingen. Ze kunnen geen verzamelaars blijven en zullen bijvoorbeeld hun voedsel moeten gaan verbouwen.  Ik probeer ze dankzij Bondeko, door onderwijs en gezondheidszorg te helpen in deze zoektocht.
Op mijn eerste tocht had ik veel te weinig water meegenomen. In de tropische temperaturen droogde ik uit. Dat was echt afzien. De pygmeeën boden me water aan dat was opgeslagen in bamboestengels. Heerlijk was dat. Ik weet dat ik na die tocht wel 8 kleine bananen heb gegeten.  De koolhydraten moesten ook nodig worden aangevuld. Inmiddels pak ik dat wat anders aan. Voor deze tochten neem ik isotone dorstlessers mee (tabletten die ik oplos) en beter te veel vocht en koolhydraten bij de hand dan te weinig.
Het oerwoud is heel waterrijk. Dat betekent dat we regelmatig een stroompje moeten oversteken. Schoenen uit, tropenbroek afritsen (heel handig als dat kan) en dan in het water het evenwicht proberen te bewaren. Nog niet zo makkelijk.
Ik had voorheen in Nederland wel een aantal keren een lange tocht gelopen van meer dan 60 km. Ik houd van duursport en uitdagingen op dit vlak, maar ik ben eigenlijk meer een fietser dan een wandelaar. Ik neem dus ook sneller de fiets. Voor mijn werk moet ik zo’n 45000 km per jaar rijden, maar ik fiets ook ongeveer 12000 km per jaar (racefiets en mountainbike).
Het heeft me veel vertrouwen gegeven in mijn lichaam. Ik weet dat ik kan doorzetten en mijn lichaam reageert als een kat met 9 levens. Ik heb nog nooit meegemaakt dat mijn tank echt leeg was. Iedere keer weer weet ik nog energie aan te boren om door te gaan.
Ik vind het belangrijk dat mensen in beweging zijn. Dat is goed voor de gezondheid, helpt tegen overgewicht en draagt bij aan een duurzame wereld. Daar zet ik me voor in, ook omdat ik weet dat ik met dat laatste (duurzaamheid) ook de pygmeeën help voor hun toekomst. En zo is de kring weer rond....”
 www.bondeko.nl
Nieuwsoverzicht
Blog: Leven in oerwoud Congo
Afmelden nieuwsbrief
  Doe een donatie
Zet een actie op
© 2011 - Stichting Bondeko
Contact opnemen
Privacy & Disclaimer
Voorwaarden