Stichting Bondeko - Nieuwsbrief
 
Stichting Bondeko
  Nieuwsbrief 1 -2016
21 februari 2016
 
Apotheken in Bas-Uele
20 februari 2016

Op onze reis door Bas-Uele hebben we gehoord en gezien dat medicijnen zeer slecht en/of veel te duur verkrijgbaar zijn. Er sterven kinderen doordat 'huis-tuin-en-keukenmiddelen', zoals paracetamol niet voorhanden zijn.

We gaan in het gebied vier apotheken starten waar medicijnen verkrijgbaar zijn en tegen een redelijke prijs. Het transport wordt geregeld vanuit Buta. Daar heeft een generaal overste van een zusterorde zich verbonden aan het project. Een verpleegkundige van deze orde gaat het transport van Kisangani naar Buta en van Buta naar Kumu coördineren.

Elk van de apotheken is verbonden aan een Centre de Santé. Dat is een medische post met een verpleegkundige in overheidsdienst. In de apotheken worden alleen medicijnen verstrekt op recept van een van de medische posten. De apotheken komen in Kumu, Mission Barisi, Sombo en Liguga. Voor de eerste drie hebben we reeds vrouwen geworven die deze taak op zich gaan nemen. Ze willen dit zelf graag en zijn ook voorgedragen door de eigen gemeenschap. De vrouwen worden hiermee economisch onafhankelijk en we hopen dat ze een voorbeeld kunnen zijn voor andere vrouwen. Een van onze vrijwilligers die ons tijdens de reis heeft begeleid, Melchior, gaat het transport tussen de apotheken uitvoeren.

De coördinerend arts heeft inmiddels zijn goedkeuring gegeven. De volgende stap is dat we bij de overheidsdepartementen de noodzakelijke 'taxes en fees' gaan voldoen.

Op onderstaande foto zijn we in gesprek met de vrouwen die de apotheken gaan runnen en met vrijwilligers (5 januari 2016, Kumu).

 Kleuterschool in Mombongo
21 februari

Op 22 december 205 hebben we uitgebreid gesproken met Marceline Leondo Bongola, de hoofdonderwijzeres van 'onze' kleuterschool in Mombongo (Mombesa). Zij is er trots op dat leerkrachten van de basisscholen haar vertellen dat de kinderen die op de kleuterschool hebben gezeten, de beste van de klas zijn op de basisschool. De kwaliteit van de leerkrachten is uiteraard cruciaal. Complimenten aan de drie leerkrachten die tegen alle stromen in (met name van onderwijsinspecteurs...) dit geweldige resultaat hebben bereikt. Voorschools onderwijs heeft resultaat in Congo!

Er wordt door de drie leerkrachten aan drie leerjaren les gegeven, in totaal aan 55 kinderen.

De kosten bedragen voor het schooljaar 2015-2016 in totaal 3470 USD.
- salaris leerkrachten: 1950 USD
- salaris nachtwaker: 500 USD
- vrijwilligersvergoeding twee vrijwilligers: 400 USD
- leermiddelen, zoals krijt, boeken, schriften: 200 USD
- schooluniformen voor 1e jaar: 120 USD
- transport: 100 USD Landgoed van 14 hectare
21 februari 2016

André Babusia heeft 14 hectare oerwoud gekregen op 24 kilometer van Kisangani. Zijn overleden zus en haar partner hadden het land gekocht om een huis op te bouwen en gewassen op te verbouwen. De partner van de overleden zus heeft het landgoed aan André geschonken. Bondeko heeft er voor gezorgd dat begin 2016 het land officieel op naam van André Babusia is gezet. In januari 2016 hebben we de contouren van de 14 hectare m.b.v. gps in kaart gebracht.

André gaat de Bakuma stam leren hoe ze duurzaam en met inzet van natuurlijke middelen drie keer per jaar kunnen oogsten, bijvoorbeeld graan, ananas, bananen. Hij gaat ook Moringa planten. Moringa groeit in de tropen en subtropen en kent vele medicinale werkzaamheden en extreem hoge voedingswaarden, o.a. vitamine C, kalium en calcium.
De inzet is dat het een coöparatie wordt. Het landgoed is goed bereikbaar en de oogst kan makkelijk vervoerd worden naar bijvoorbeeld Kisangani.   


 Waka Waka solar lampjes
10 februari 2016

We hebben in Congo 32 Waka Waka solar lampen achter gelaten. Tijdens de reis hebben we ze elke dag gebruikt en ervaren hoe veel licht ze geven. En stevig zijn ze ook. Ze hebben menige val doorstaan.

Zes Centre de Santés hebben elk een paar lampen gekregen en ook de vrouwen die de apotheken runnen zijn voorzien. We hebben ook in een aantal dorpen zoals Mission Barisi, Luguga en Sombo solar lampen afgegeven aan vrijwilligers  die ons hebben begeleid op onze reis door Bas-Uele. Zij gaan de solar lampen daar waar nodig, uitlenen aan de gemeenschap. De leerkrachten van de kleuterschool in Mombongo en vrijwilligers Mombesa) zijn ook voorzien. En tot slot, de ouders van Felix hebben ook een lamp ontvangen (zie henriettekikken.blogspot.nl). Bondeko tien jaar
12 februari 2016

Bondeko bestaat in 2016 tien jaar. Dit jubileum laten we niet zomaar voorbij gaan. De eerder gecommuniceerde datum in april wordt verschoven naar na de zomer. Zo snel als we een definitieve datum hebben laten we u dit weten.
 www.bondeko.nl
Nieuwsoverzicht
Blog: Leven in oerwoud Congo
Afmelden nieuwsbrief
  Doe een donatie
Zet een actie op
© 2011 - Stichting Bondeko
Contact opnemen
Privacy & Disclaimer
Voorwaarden