Stichting Bondeko - Nieuwsbrief
 
Stichting Bondeko
  Nieuwsbrief 2-2016
20 maart 2016
 
Nieuwe blog
Een rivier verlegt grenzen (2)

Rond kwart over vijf vanochtend kan ik vanuit mijn slaapplaats de Lindi weer zien. Mijn lijf doet pijn van het hangen over de banken in de autobus. De vrouwen zijn buiten al een uur in de weer houtskoolvuurtjes en grote pannen. Hoe lang hebben zij kunnen slapen? Ik zoek snel mijn spullen bij elkaar en ga op zoek naar Okke. Hij ligt nog steeds met gesloten ogen op 'zijn' wiebelende plank. 'Het wordt licht!'. Ik heb de duisternis overwonnen en ik voel me herboren. 

Een paar uur later sta ik aan de overkant van de Lindi en heb mijn camera in de aanslag. Onze autobus van Na Ngolu Coach waarmee we onderweg zijn, is aan de overkant net op de veerboot gereden. Okke en ik hebben vanochtend rond acht uur al de overtocht gemaakt. De autobus paste toen niet meer op de veerboot met drie auto's en tientallen mensen. 
Van links zie ik een terreinwagen aankomen met in de laadbak vier mannen met wapens. Hun gezichten zijn bedekt met bivakmutsen en zonnebrillen. In één beweging stop ik de camera in de tas. Ik voel de spanning in mijn buik. De mensen om me heen reageren er niet (zichtbaar) op. De terreinwagen rijdt de wachtende auto's zonder aarzeling voorbij en wordt vooraan opgesteld. De mannen springen uit de terreinwagen en nemen om de wagen posities in. In de tussentijd is een andere auto aangekomen. De deuren gaan open en een grote man in witte soutane stapt uit. Dit moet de bisschop van Buta zijn, denk ik. We hebben al veel verhalen over hem gehoord. André loopt naar hem toe en wenkt ons. We schudden handen. Wanneer André de bisschop vertelt dat ik met de mountainbike tot in Liguga ben geweest, blijkt dat hij dat al weet. De tamtam gaat snel, zeker in Congo...Gisterochtend zijn we gaan kijken naar de autobus die vast zat in de modder. Ik filmde en maakte foto's van de pogingen om de autobus met een vrachtwagen en tractor uit de gaten in de weg te trekken. Er was volop publiek. Een deel stond op de vrachtwagen om deze extra gewicht te geven. Twee mannen met witte overhemden, broek in de vouw en gepoetste schoenen, stonden te kijken. Het is alsof ze het ruiken. Het was wel erg toevallig dat de veiligheidsdienst hier opdook... Werden we gevolgd op onze reis? Toen ik langs de autobus liep en het tafereel filmde, kwam één van de twee naar me toe. Ik deed net alsof ik niet begreep wat hij zei. Het was vruchteloos. Ik werd gesommeerd om alle foto's en films over de autobus in de modder te verwijderen. En over mijn schouder werd meegekeken of ik het ook wel echt deed. Ik werd boos. Alsof de wereld in shock zal zijn van een vastzittende autobus in Congo! Dat je in Congo niet alles kan zeggen en schrijven is bekend en ik nam me voor om dit voorbeeld zeker wereldkundig te maken.   
 Bondeko in het nieuws
Interview en nieuwe documentaire L1

Op maandag 21 maart wordt Henriette tussen 11.00 en 11.30 uur over Bondeko geinterviewd bij L1 radio voor het programma Kris en Ruud. 

Op 14 april aanstaande worden door filmmaker Marijn Poels opnames gemaakt voor een nieuwe documentaire over Bondeko in het kader van Limburg Helpt. Het is een vervolg op de documentaire 'Limburg ontmoet Congo' die Marijn Poels in 2009 maakte van het werk van Bondeko in Congo. Eind dit jaar wordt de nieuwe documentaire uitgezonden op L1 televisie. We houden u op de hoogte!

Wilt u de doumentaire Limburg ontmoet Congo uit 2009 nog eens bekijken?
Klik op: https://www.youtube.com/watch?v=_G8OV0A8SQ4  


 www.bondeko.nl
Nieuwsoverzicht
Blog: Leven in oerwoud Congo
Afmelden nieuwsbrief
  Doe een donatie
Zet een actie op
© 2011 - Stichting Bondeko
Contact opnemen
Privacy & Disclaimer
Voorwaarden