Stichting Bondeko - Nieuwsbrief
 
Stichting Bondeko
  Tien jaar Bondeko 2006 - 2016
 
Terugblik op premiere en viering tienjarig bestaan
zondag 11 september 2016

Op 11 september jl. werd het tienjarige bestaan van Bondeko gevierd in combinatie met de première van de nieuwe documentaire over Bondeko in Congo die in opdracht van L1 is gemaakt door Marijn Poels. 

Nadat voor een aantal gasten nog tafels en stoelen bijgeplaatst werden, werden de ongeveer 60 gasten verwelkomd door Roger Persoon, secretaris van Bondeko. Hij blikte samen met een aantal gasten terug op tien jaar Bondeko. Jan Bos werd geïnterviewd over wat hem bewoog om Henriëtte Kikken in 1999 mee te nemen op reis naar Congo. Henriëtte ging in gedachten terug naar het moment dat zij in 2005 in het oerwoud in de Mombesa André Babusia de vraag stelde: André, wat is jouw droom? Colette Brouns vertelde over wat de reis in 2008 voor haar persoonlijk heeft betekend. André kwam zelf ook aan het woord middels een geluidsopname van een telefoongesprek op 9 september jl. Hij beantwoordde de vragen: wat betekent Bondeko voor de mensen in Congo en hoe is het toch met Felix in Banabendea? 

Het spannende moment van de première volgde hierna. ‘Heel mooi’, ‘indrukwekkend!’, ‘geeft een goed beeld van wat er is bereikt’, waren zoal reacties tijdens de koffie hierna. Tijdens het gesprek met de zaal stelden de gasten vragen over allerlei onderwerpen. Hoe kwam je terecht bij André Babusia? Hoeveel kost een kleuterschool per jaar of een zak cement? Waar leven de mensen van als er geen geld is? Uiteraard was er ook aandacht voor de toekomst van Bondeko en met name een aantal nieuwe projecten, zoals de apotheken en de landbouwcoöperatie.

Tussendoor konden de gasten kijken naar een presentatie die Henriëtte voor intern gebruik gemaakt heeft over de reis in 2015-2016. Wilt u deze nog zien? Klik op deze link 

De middag werd afgesloten met het uitreiken van de Bondeko-award aan drie vrienden van Bondeko die zich de afgelopen tien jaar op bijzondere wijze voor Bondeko hebben ingezet. De Bondeko-award is een foto met drie kinderen, als symbool voor ‘een nieuwe toekomst in verbondenheid’. Jan Bos die Henriette door zijn verhalen inspireerde; Geert Belgers voor zijn bijdragen aan een aantal benefietconcerten en Anja Kastrop voor alles wat zij op de achtergrond voor Bondeko doet, kregen deze award. 

Na afloop gaf een gast aan: ‘Het was net of we bij je op de bank zaten…’. Een mooier compliment kon niet worden gemaakt! Een aantal bood na die middag concreet hun hulp aan: wat kan ik doen voor Bondeko? Het was een bijzondere middag…die ook een mooi bedrag opleverde voor Bondeko: 350 euro. Dank jullie wel! Uitzending nieuwe documentaire op L1 TV
22 oktober aanstaande

De uitzending van de nieuwe documentaire over Bondeko in Congo vindt op L1 televisie plaats op zaterdag 22 oktober om 21.00 en 23.00 uur (met overdag uitzendingen om onder andere 14:00 en 16:00 uur).  

Nieuwe tv-serie L1mburg Helpt

320.000 km op de teller voor L1-programma’s

L1 zendt vanaf zaterdag 1 oktober wekelijks een nieuwe tv-serie serie uit van de Limburgse filmmaker Marijn Poels. Hij maakte eerder drie series met de titel L1mburg Helpt, waarin inspirerende Limburgers werden gevolgd die verspreid over de wereld lokale initiatieven steunen. In de nieuwe serie gaat de filmmaker terug naar zes gedreven vrijwilligers.

Voor L1 reisde Poels afgelopen jaren maar liefst 320.000 kilometer, met als resultaat 21 afleveringen in paradijsjes op aarde, conflictgebieden en vergeten, arme oorden. Idealist Poels werd in al die verschillende landen vaak geraakt door situaties voor zijn lens. Zo beleefde hij in Oeganda zijn eerste bevalling met de uit Swalmen afkomstige Steffie Mooren, op een zwart zeiltje in een Afrikaanse hut. Of trok hij ´s nachts door de riolen van Peru op zoek naar straatkinderen met Frederique Kallen uit Maastricht.  

Terug naar de vrijwilligers
Hoe gaat het nu met de stichtingen en de vrijwilligers?  Hoe gaat het met de lokale mensen? Voor een zesdelige serie zocht Poels een aantal vrijwilligers opnieuw op. De serie ‘L1mburg Helpt, terug naar ….’  is te zien op zaterdagavond om 21:00 en 23:00 uur (met overdag uitzendingen om onder andere 14:00 en 16:00 uur).  

De serie begint zaterdag 1 oktober met Oeganda. Daarna volgen Roemenië (8 oktober), Peru (15 oktober), Congo (22 oktober), Kenia (29 oktober) en Sri Lanka (5 november).  
 
Bijzondere momenten
Marijn Poels blikt samen met de vrijwilligers terug op de meest bijzondere momenten voor of achter de camera. Maar ook op gebeurtenissen die het werk van een hulpstichting drastisch hebben veranderd, bijvoorbeeld vanwege corruptie, natuurrampen, sterfte of epidemieën. Zijn de vrijwilligers hierdoor verslagen of is hun passie onverzettelijk?

“Het was erg inspirerend om na jaren weer eens terug te gaan naar enkele Limburgse idealisten. Om te horen of hun projecten inmiddels zijn gerealiseerd of misschien juist niet”, vertelt Poels. “Het mooie aan deze serie is dat ik daarvoor niet over de hele wereld hoefde te reizen. Ik heb hen dit keer opgezocht in onze eigen provincie.”

Deze serie kwam tot stand met extra financiële steun van Stichting Omroep Limburg.

 


 www.bondeko.nl
Nieuwsoverzicht
Blog: Leven in oerwoud Congo
Afmelden nieuwsbrief
  Doe een donatie
Zet een actie op
© 2011 - Stichting Bondeko
Contact opnemen
Privacy & Disclaimer
Voorwaarden