Stichting Bondeko - Nieuwsbrief
 
Stichting Bondeko
 
November 2016
 
Nieuwe documentaire L1: Zeven jaar later...
Via YouTube te zien!

Filmmaker Marijn Poels maakte eerder met de titel L1mburg Helpt, in opdracht van Stichting Omroep Limburg, documentaires waarin inspirerende Limburgers werden gevolgd die verspreid over de wereld lokale initiatieven steunen. Hij reisde in 2009 samen met voorzitter Henriëtte Kikken naar Congo en maakte een indrukwekkende documentaire over deze expeditie en het werk van Bondeko.  

In deze nieuwe documentaire gaat de filmmaker zeven jaar later terug naar Henriëtte Kikken. Hoe gaat het nu met Stichting Bondeko? Hoe is het met André Babusia en welke resultaten zijn inmiddels gerealiseerd?  

Op 11 september 2016 ging de documentaire in premiere tijdens de feestelijkheden rondom het tienjarig bestaan. Op 22 oktober volgde de TV-uitzending op L1. Inmiddels is de documentaire ook via YouTube te zien. 

https://youtu.be/Ehmwf_fHI8Y  
 Kleuterschool Mombongo
Update en kosten nieuwe schooljaar

Eind oktober 2016 hebben we via Western Union ruim 3860 USD overgemaakt naar André Babusia voor het schooljaar 2016-2017.
Vrijwilliger Hilaire heeft vanuit Mombongo André opgezocht in Kisangani en hem bijgepraat over de kleuterschool. De resultaten over het schooljaar 2015-2016 waren weer uitstekend. Marceline heeft het staatsexamen pedagogiek met goed gevolg afgelegd en is nu officieel hoofdonderwijzeres. Ze had voor het verkrijgen van haar staatsdiploma pedagogiek een huwelijksakte en geboortebewijs nodig en daarvoor moest ze een lange reis afleggen (kosten 130 USD). 

André schreef: 'In fact, after the proclamation of the results of state exams, the Isangi bureau of Schools coordination asked her [Marceline]  to bring the marriage certificate, and her baptism card. This are for completing her dossier to be sent to the state office of grade promotion. She ought to travel to Yaligimba via Bumba ( with Return coast) for the "duplicata" of the baptism card. She, in fact was baptized in Yaligimba when her father worked there in palm trees plantation. Then Mombongo to Isangi (Return).'

In het schooljaar 2016-2017 werken er naast Marceline drie leraressen met drie groepen kinderen. 's Nachts is er een nachtwacht om de school te bewaken. Daarnaast zijn in Mombongo ten behoeve van de school, transport e.d. twee vrijwilligers actief (Hilaire en Francois).  

De kosten bedragen voor het schooljaar 2016-2017:

  Kosten in Amerikaanse dollars
Uniformen 1e leerjaar 260 
Leerboeken 30
Kantoorinventaris 23
Salaris van 3 leerkrachten 3(12*50) 1800
Salaris van hoofdonderwijzeres 12*60 720
Salaris nachtwacht 12*40  480
Vrijwiligersvergoeding 2 vrijwilligers 2*200 400
Bijdrage coordinatie bisdom 25
Transport hoofdonderwijzeres 130
TOTAAL 3860 Ambassadeur Frans de Jong
Nieuwe ambassadeur Bondeko

Als boerenzoon met een langjarige achtergrond in de financiële dienstverlening aan food & agri bedrijven, zowel in Nederland als internationaal, heb ik afgelopen jaren steeds meer betrokkenheid ontwikkeld bij het wereldvoedselvraagstuk en wat er vanuit Nederland kan worden gedaan om dit vraagstuk te helpen oplossen. Met Seed2Feed zet ik me daarvoor in. 
Congo is een land met een sterk groeiende bevolking waar het leven zo anders is als bij ons. Met de trek van mensen van het platteland naar de steden is het van groot belang dat geïnvesteerd wordt in het verbeteren van de leefomstandigheden daar. Het is dan ook fantastisch wat Henriëtte, André en vele anderen bijdragen aan het verbeteren van de situatie en zelfredzaam maken van de lokale bevolking.  Het opzetten van een land- en tuinbouwgebied is een belangrijke volgende stap en dit zal opnieuw een belangrijke positieve bijdrage leveren aan de maatschappelijke ontwikkeling van een grote groep Congolezen. Ik ben enorm geïnspireerd geraakt door ieders bevlogenheid om hiermee aan de gang te gaan en ik ben vereerd dat ik hier ook een bijdrage aan mag leveren.

Frans de Jong
Initiator "Seed2Feed" en voormalig directielid Rabobank


 

 Actie voor Bondeko
Afscheid Yvonne Raaijmakers

Op 6 oktober jl. nam Yvonne Raaijmakers (65) afscheid als bestuursvoorzitter van de Stichting Primair Onderwijs Venray (SPOV) en de stichtingen Peuterspeelzalen en Kinderwereld Venray. Zij vroeg aan de genodigden bij haar afscheid, in plaats van cadeaus een bijdrage voor Bondeko. Het leverde in totaal een bedrag op van 340 euro. Met dit bedrag kunnen we een half jaar het salaris betalen van Marceline, de hoofdonderwijzeres. Hartelijk dank Yvonne! 

Tijdens haar afscheid konden de aanwezigen de documentaire van L1 uit 2009 bekijken. Henriëtte Kikken was aanwezig om vragen te beantwoorden. www.bondeko.nl
Nieuwsoverzicht
Blog: Leven in oerwoud Congo
Afmelden nieuwsbrief
  Doe een donatie
Zet een actie op
© 2011 - Stichting Bondeko
Contact opnemen
Privacy & Disclaimer
Voorwaarden