• British flag
  • Drapeau Français

Voetballen

Juli 2005

In juli 2005 bezochten Jan Bos en Henriëtte Kikken weer Oost Congo. Door de burgeroorlog werd er al enige jaren geen competitie meer gespeeld in de regio. Sport is natuurlijk ook in Afrika een manier om te ontspannen en op een positieve manier samen bezig te zijn. Om een ingang te hebben waar veel mensen bij betrokken zijn, is een voetbalcompetitie heel laagdrempelig. Een gulle gever sponsorde voor 9 teams voetbaltenues en ballen, die gingen vooraf op transport per vliegtuig.

Dit was echter niet voldoende. Het was de bedoeling dat ook de scholen in de regio zouden worden voorzien van ballen (voetballen, handballen, volleyballen): zware ballen voor de jongens en lichte ballen voor de meisjes.

Voor €20,- kon men in Nederland een bal sponsoren. Vele vrienden en bekenden deden dit, zodat Jan en Henriëtte uiteindelijk ruim 30 ballen meenamen. In Nederland werden teksten en namen op de ballen geschreven door de sponsors. Jan en Henriëtte konden hierdoor ter plaatsen aan de kinderen uitleggen van wie de  desbetreffende bal was. Dit maakte over en weer heel wat indruk.

‘Op de scholen in en rond Lokutu konden we per 200 kinderen 1 bal weggeven. Een druppel op een gloeiende plaat? Je had de gezichten van de kinderen moeten zien en het plezier dat ze ermee hadden!’

Op deze manier werd er voor vele kinderen en volwassenen een moment van vrolijkheid en samenzijn mogelijk gemaakt. Ook de vrouwen lieten zich niet onbetuigd, Henriëtte heeft zich met moeite kunnen onttrekken aan een nieuwe roeping als voetbalster. Wanneer je dagelijkse leven bestaat uit de meest elementaire dingen zoals water halen, voedsel verbouwen en de boel schoonhouden, is deze competitie al een spectaculaire afwisseling waarbij je even zorgeloos kunt zijn. Wellicht is het een bijdrage om wat energie op te doen om zo de toekomst weer met wat meer vertrouwen tegemoet te zien.

Nogmaals onze hartelijke dank aan de mensen in Nederland die dit mogelijk hebben gemaakt.