• British flag
  • Drapeau Français

Gezondheidszorg

 

Apotheken in Bas-Uele


In Bas-Uele zijn heel weinig medicijnen voorhanden en wanneer de voorraad voldoende is, zijn ze voor het grootste deel van de bevolking onbetaalbaar. Zo is paracetamol in Mission Barisi vijf keer  zo duur dan in Kisangani. Vele kinderen overlijden onnodig.

Bondeko gaat vier apotheken starten in de dorpen Kumu, Sombo, Mission Barisi en Liguga. In deze dorpen is ook een Centre de Santé. Dat is een medische post die door een verpleegkundige betaald door de overheid, wordt gerund. De kwaliteit van de Centre de Santés is zeer wisselend. In Liguga en Mission Barisi zijn ze in slechte toestand. In januari 2016 zijn zes Centre de Santés door Bondeko voorzien van WakWaka solarlampen, zodat er in elk geval verlichting is wanneer nodig.

In de apotheken worden alleen medicijnen op recept van een Centre de Sante verstrekt. De medicijnen zullen voor dezelfde prijs worden verkocht als in Kisangani. Van het verschil tussen inkoop-en verkoopprijs gaat de helft als salaris naar de vrouwen die de apotheken runnen, een kwart is voor de kosten van het trasnport en het laatste kwart is voor investeringen op termijn. 

De apotheken worden gerund door vrouwen die economisch onafhankelijk worden en met het salaris hun gezin kunnen onderhouden.

Gerealiseerd

  • Drie vrouwen (Marie, Anonarite en Gitte) hebben zich begin januari 2016 als apotheker verbonden aan het project.
  • Melchior heeft zich begin januari 2016 aangemeld om voor het transport per fiets te gaan zorgen (Buta naar Kumu en van Kumu naar de andere drie apotheken).
  • De generaal overste van een congregatie van zusters in Buta heeft in januari 2016 toegezegd dat ze zal zorgen voor het transport van Kisangani naar Buta en een verpleegkundige in Buta die de doorvoer regelt naar Kumu en ook als vraagbaak kan dienen.
  • Medio februari 2016 is 'groen licht' gegeven door de verantwoordelijk arts in het gebied. Ook andere artsen hebben in een vergadering hun steun uitgesproken.