• British flag
  • Drapeau Français

Landbouw

 

André Babusia heeft 14 hectare oerwoud gekregen op 24 kilometer van Kisangani. Zijn overleden zus en haar partner hadden het land gekocht om een huis op te bouwen en gewassen op te verbouwen. De partner van zijn overleden zus heeft het land aan André geschonken. Bondeko heeft er voor gezorgd dat begin 2016 het land officieel op naam van André Babusia is gezet. In januari 2016 hebben we de contouren van de 14 hectare m.b.v. gps in kaart gebracht.

De Bantoebevolking hanteert oude gewoontes wanneer het gaat om landbouw bedrijven: platbranden van oerwoud. Het resulteert in een schamele oogst en steeds minder leefgebied voor pygmeeën. Eenzijdig eten is een bron van veel gezondheidsproblemen. De veldjes van de dorpsbewoners liggen tot diep in het oerwoud. Er is zeer weinig kennis over hoe duurzamer kan worden geteeld en hoe om te gaan met ziektes in gewassen.

 

 

 

André Babusia gaat de Bakuma stam leren hoe ze duurzaam en met inzet van natuurlijke middelen drie keer per jaar kunnen oogsten, bijvoorbeeld graan, ananas, bananen. Hij gaat ook Moringa planten. Moringa groeit in de tropen en subtropen. Hij kent vele medicinale werkzaamheden en extreem hoge voedingswaarden, o.a. vitamine C, kalium en calcium.


De inzet is dat het een coöperatie wordt. Het landgoed is goed bereikbaar en de oogst kan makkelijk vervoerd worden naar bijvoorbeeld Kisangani.