Ontmoeting met Congo

Hoe het allemaal begon…

Mijn buurjongen Jan Bos smm was 39 jaar missionaris in Congo. Dankzij hem groeide ik op met avontuurlijke verhalen en dia’s over zijn belevenissen in Congo. Vanaf de lagereschooltijd droomde ik ervan om hem in Congo op te zoeken en zo diep mogelijk het binnenland in te gaan… Vele jaren later (1999) was het zo ver. Ik mocht hem begeleiden op zijn afscheidsreis naar “zijn” dorp Lokutu. De reis vanuit Oeganda door oorlogsgebied in noordoost Congo maakte een diepe indruk op me. De beelden van de kindsoldaten in Kisangani zijn in mijn geheugen gegrift.

In 2003 bezocht ik in m’n uppie de hoofdstad Kinshasa en in 2005 ging ik samen met Jan Bos weer terug naar noordoost Congo. Na afloop van deze reis werd ik geïnterviewd door L1 radio. Ik vertelde over André Babusia die op een missiepost diep in het oerwoud in Bondamba woonde. Op de laatste avond met André vroeg ik hem: wat is je droom André? Hij zei: ‘dat alle vrouwen hier kunnen lezen en schrijven’. André had de vrouwen in het dorp een recept gegeven om zeep te maken. Hij merkte toen dat ze niet konden lezen en schrijven. Ik gaf André een geldbedrag dat ik kon missen en beloofde hem bij terugkomst in Nederland verder helpen. De presentator vroeg aan het eind van het interview of ik niet meer wilde doen. ’Ja’, zei ik. Dat was het begin van Stichting Bondeko.

In februari 2006 werd Stichting Bondeko ‘ontmoeting met Congo’ officieel opgericht. Daarna reisde ik nog heel wat keren naar Congo (2008, 2009, 2010-2011, 2015-2016, 2018, 2020-2021, 2022-2023). Mijn intentie is om initiatieven van de bevolking te ondersteunen. Soms probeer ik het vuurtje te laten gaan branden; meestal geef ik het vuur alleen wat extra zuurstof. Door er steeds weer terug te zijn. Ik wil ze helpen, maar vooral niets opdringen. Ze maken hun eigen keuzes. We helpen ze bij het realiseren van hun eigen dromen!

Henriëtte Kikken
VOORZITTER STICHTING BONDEKO ‘ONTMOETING MET CONGO’

…samen doen

ont . moet . ing met BONDEKO

If you ask me to say – in few words- something about BONDEKO, my answer is: “Brotherhood without borders”.

Let me explain a bit what I understand by these words.
Brotherhood is a way of living, a manner of being with others. Living with heart, and conviction that human being life is precious and have to be promoted everywhere and every time. Making the experience of a borderless friendship, by sharing the bright colours of every shining heart.
It is an experience in which every human being is special invitation addressed to me and remind me that happiness can be built together and can be shared.

BONDEKO is a school of responsibility in which we are learning that every human being is my concern and is a continuous marvel.
BONDEKO is a peace, joy and friendship opened spiral.
BONDEKO welcomes everybody and is careful and respectful of every human culture.

That’s why BONDEKO is without border and is accepted by all the people meet.

André Babusia
projetleider BONDEKO

Ontmoet Congo

Ons hart klopt voor de bevolking van Congo (Democratische Republiek Congo). Wij werken kleinschalig en lokaal en ondersteunen bij het realiseren van kleine en grote dromen. Wanneer mannen, vrouwen of kinderen in hun gemeenschap iets willen ontwikkelen of verbeteren, komen ze eerst zelf in actie. Zij nemen het initiatief, stellen de vraag en mobiliseren anderen in de gemeenschap. Ze maken hun eigen keuzes, want zij schrijven de zin van het leven zelf. Wij ondersteunen als het kan, met energie, kennis en met financiële middelen. 

Wat wij doen is voor iedereen en we gaan zorgzaam en respectvol om met elke cultuur. We zorgen dat zo veel mogelijk van ons te besteden geld rechtstreeks ten goede komt aan de bevolking. We zijn sinds 2006 actief in de maatschappelijk ontwikkeling door welzijn, onderwijs en gezondheidszorg in Oost-Congo, in de omgeving van Kisangani. Bondeko is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling-stichting die niet beoogt om winst te maken.