BASISGEZONDHEIDSZORG
Medicijnverstrekking aan de bewoners van het oerwoud
In de periode 2005-2011 heeft André Babusia met hulp van Bondeko in Bondamba een medische post gebouwd. De medische post werd bemand door twee verpleegkundigen. Eén van de verpleegkundige was permanent in de medische post aanwezig. De ander reisde door het oerwoud en bezocht tot op 80 km van Bondamba rondtrekkende groepen bewoners van het oerwoud. Zij werden, wanneer ze naar de medische post toekwamen, zo nodig gratis behandeld. De bewoners van het oerwoud durfden dit vaak niet, omdat ze de discriminerende houding van de dorpsbewoners vreesden. Tijdens ons bezoek aan groepen in 2005, 2008, 2009 en 2010 bleek hoe noodzakelijk de hulp aan de deze groep is. André deelde medicijnen uit aan kinderen met dikke buikjes van de wormen en jongens met vreselijke beenwonden. Verzwakte vrouwen die net waren bevallen kregen een zakje suiker en zout om aan te sterken.
Er was bij de medische post ook een voedingscentrum, dat tot doel had om moeders te onderwijzen in goede gebalanceerde voeding op basis van de lokale landbouwproducten. In het voedingscentrum werden kinderen behandeld met kwashiorkor. Iedere maand werden gemiddeld 16 kinderen uit de regio naar het voedingscentrum gebracht. Kwashiorkor wordt veroorzaakt door een langdurig gebrek aan eiwitten in de voeding. Het is deze aandoening die leidt tot het bekende beeld van kinderen met een gezwollen onderbuik en rossig haar. Zowel bij de medische post als het voedingscentrum waren vrouwen uit Bondamba en omgeving als vrijwilliger actief.
Medicijnverstrekking in Bas-Uėle
In de dorpen Kumu, Sombo, Mission Barisi en Liguga is
een Centre de Santé. Dat is een medische post gerund door een verpleegkundige die betaald wordt door de overheid. De kwaliteit van de Centre de Santés is zeer wisselend. In Liguga en Mission Barisi zijn ze in slechte toestand. In januari 2016 zijn zes Centre de Santés door Bondeko voorzien van WakWaka solarlampen, zodat er in elk geval verlichting is wanneer nodig. Met het medicijnrecept van een Centre de Santé kon de bevolking voor een betaalbare prijs de medicijnen ophalen bij de ‘medicijnverstrekking’ van Bondeko. Er werden alleen medicijnen op recept van een Centre de Sante verstrekt. Ze werden voor dezelfde prijs verkocht als in Kisangani. Van het verschil tussen inkoop-en verkoopprijs ging de helft als salaris naar de vrouwen die de medicijnverstrekking runden, een kwart was voor de kosten van het transport en het laatste kwart was voor investeringen op termijn. De medicijnverstrekkingen werden bemenst door vrouwen die daarmee economisch onafhankelijk werden en met het salaris hun gezin konden onderhouden. In 2017 hebben we dit project jammer genoeg moeten stopzetten, omdat zowel het transport van de medicijnen als de bemensing van de medicijnverstrekkingen operationeel niet meer uitvoerbaar was.