LANDBOUWCOÖPERATIE BIJ MADULA

Samen duurzaam groente en fruit verbouwen  

De locatie Madula is op km 23 van Kisangani, gelegen aan de trans Afrikaanse weg (N4) richting Ituri. Vanuit het dorp Madula loop je 770 meter door het oerwoud, op en af over een smal en bochtig pad. In 2017 zijn de eerste bomen en gewassen geplant.

Op deze locatie worden groentes en fruit geteeld. De bevolking hanteert diepgewortelde gewoontes wanneer het gaat om landbouw. Tijdens de kolonisatie had elke regio een aantal gewassen die op last van de kolonisator verbouwd moesten worden, bijvoorbeeld bonen of mais. De bevolking is niet gewend om andere gewassen te verbouwen dan ze van oudsher kennen. De eenzijdige voeding is bron van veel gezondheidsproblemen. De coöperatie verbouwt veel verschillende en voor deze regio onbekende gewassen om dit te doorbreken. De leden leren van André allerlei groentes lekker en gezond te bereiden.

 

Op de locatie Madula zijn drie waterbronnen. Water halen voor de planten, maar ook voor alle andere dingen, zoals koken, wassen etc, is een zware en steeds terugkerende taak die de hele dag aandacht vraag. Van één bron is zeker dat deze ook in de droge tijd niet droogvalt. Vanuit deze bron hebben wij, samen met de leden van CAP, eind 2018 irrigatie aangelegd.

De coöperatie Madula gebruikt zo veel mogelijk eigen zaden. André koopt ook zaden en ze ruilen plantjes met anderen. Wanneer Okke en Henriëtte er naar toe gaan, nemen ze ook zaad mee. Het land wordt bemest met tuinafval, geiten-en varkensmest.

Wat wordt er zoal verbouwd?
o Maniok
o Spinazie
o Pondu
o Sla
o Komkommer
o Courgettes
o Bosui
o Mais
o Lokale groentes
o Ananas
o Passievrucht
o Mango
o Pommes citer
o Citroen
o Grapefruits
o Papaya
o Magomba
o Goyava

Een kijkje bij CAP Madula